Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » „Джон Уик 2“ – пенсионерски неволи или контролен в главата

„Джон Уик 2“ – пенсионерски неволи или контролен в главата

През 2014, руската мафия направи груба грешка, като ядоса един кротък професионален убиец и безутешен вдовец, открадна колата му и уби кучето му. Така тя превърна Джон Уик (Киану Рийвс) в митичен персонаж. Успехът на филма за неговото отмъщение донесе скромните 90 милиона долара (при бюджет от 20 милиона) на авторите му, които във втората серия представят пред кинопубликата резултата от влошаването на взаимоотношенията между суперкилъра и италианската мафия.

Киану Рийвс в <a href=Джон Уик 2" width="460" height="258" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Джон Уик 2“ започва със силов епизод, отбелязващ края на враждата между Джон Уик и неговите руски приятели.

В момента, когато всичко е забравено и професионалният убиец крои идилични планове за кротко оттегляне от бизнеса, на вратата звъни арогантният и амбициозен мафиотски шеф, Сантино д’Антонио (Рикардо Скарамарчо). Той поръчва елиминирането на сестра си – Джана д’Антонио (великолепната и пищна Клаудия Джерини), за да заеме нейното място в ръководството на организацията, която контролира подмолния свят на планетата. Верен на моралния кодекс на професията и на поети ангажименти към „фамилията“, Джон Уик се заема с изпълнението на поръчката и заминава за Рим.

Киану Рийвс в <a href=Джон Уик 2" width="460" height="230" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Джон Уик 2“ продължава и задълбочава естетическата линия на първия филм, като представя нова скорострелна оргия, виртуозна хореография на ръкопашните сцени, малко реплики и много действие. Историята отново ни среща със суперкилър, който е жертва на обстоятелствата, което го прави до известна степен симпатичен в компанията на „лоши момчета“. Благосклонност буди и самурайската лоялност на Джон Уик към моралните принципи на занаята и стремежа му да защити званието си „най-добър в професията“. Много елементи позволяват на „Джон Уик 2“ да излезе извън категорията на Б-филмите, въпреки опростената си сценарна структура. За разлика от конвенционалните екшъни и франчайзи („Транспортър“, „Твърде лично“ и „Закрилникът“) филмът е пропит от особено чувство за хумор и самоирония, предизвикващ смях въпреки постоянното гротесково-абсурдно и наводнително насилие. При други обстоятелства, подобна реакция би трябвало да накара зрителя да се чувства неудобно и да си зададе въпроси относно менталното си състояние, но в „Джон Уик 2“ такъв отзвук е оправдан. Режисьорът Чад Стахелски, бивш каскадьор и дубльор на Киану Рийвс, отдава почит на уестърна, видеоигрите, комиксите, Брус Лий и хонг-конгските бойни ленти. Той предлага препратки и многократни намигания към към по-стари и по-нови класици, а в акробатично-балетно-пистолетните сцени в стил „гън фу“ (gun-fu) на негова помощ се притичва Джи Джи Пери, водещ каскадьор с десетки участия в касови екшъни. Тази линия може да се открие и в подбора на актьорите, сред които откриваме епизодично Лорънс Фишбърн, Франко Неро и Йън Макшейн. „Джон Уик 2“ разнообразява собствената си романтично-килърска атмосфера с нови индивидуални елементи и персонажи като хотелският сомелиер-оръжеен експерт, шивачът-специалист по устойчиви на куршуми тъкани и вежливият персонал на италианския хотел, част от международната верига „Континентал“, отворена за килърите от цял свят (при определени условия).

Киану Рийвс в <a href=Джон Уик 2" width="460" height="307" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Нищо в досегашната кариера на Киану Рийвс не предвещаваше, че той ще се превърне някой ден в много лошо момче. С изпълнението си в „Джон Уик 2“ той отбелязва най-доброто си екранно присъствие след „Матрицата“ и би могъл да попълни формуляра за участие в „Непобедимите“ като поизнерви Джейсън Стейтъм. Подобно на Клинт Истуд в специален бронекостюм от три части (изненадващо съчетание на черна вратовръзка с черна риза) той се вписва органично в оръжейната гюрултия и очевидно изпитва удоволствие от това да превъплъти един комиксов персонаж, който винаги отделя внимание на контролния изстрел в главата на противника си.

С изключително успешния си старт в бокс-офиса, втората част на набиращия скорост франчайз, вече доказа интереса на зрителите към продължението на приключенията на Джон Уик. Положителните отзиви на публика и критика, отново доказаха, че ключът на художествения и касовия успех се крие в обновяването на жанра, в малките детайли, а вече едва ли някой се съмнява, че продуцентите кроят планове за третия филм.

 

Източник: Cinefish.bg

От категорията