Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » 10 неща, които не знаем за Люк Скайуокър

10 неща, които не знаем за Люк Скайуокър

Възприемането на образа на Люк Скайуокър като герой често е доста смесено. От една страна – кино маниаците често обсъждат колко „готин“ е всъщност той, а от друга – критиките относно… нека да го кажем така „хленчещата му природа“. Въпреки всичко обаче, няма съмнение, че Люк Скайуокър е кино икона, а превъплъщението на Марк Хамил – независимо дали ви харесва или не – има основополагаща роля за това, пише Cinefish.

Може би и вие ще мрънкате, ако баща ви е не кой да е, а Дарт Вейдър.

Но това води и до въпроса дали всъщност познаваме образа на Люк и какво всъщност не знаем за него?! Предлагаме ви 10 неща, които може би не знаете за емблематичния образ на героя.

10.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="230" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Много преди Люк Скайуокър да се превърне в скромно фермерско момче от пустинна планета, водещо спокоен живот с чичо и леля, той всъщност е бил 16-годишно момиче, на име „Старкилър“, което е безнадеждно влюбено в Хан Соло. Тя кръстосва галактиката в опит да го спечели. В тази ранна инкарнация всъщност, дори Хан Соло е бил с брада и е притежавал лазерен меч, което си е било едно от най-нормалните неща на тоя свят. Може би звучи тотално откачено, че Люк Скайуокър е бил жена при първоначалния замисъл, но това е съвсем вярно. Лукас по-късно прави размяна, осъзнавайки че полът не съвпада особено добре със сюжета, който той иска да разкаже. Останалото е история.

9.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="277" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Това е нещо, което болшинството от хората никога не са осъзнали всъщност. И странното е, че това е очевидно в една ретроспекция, защото името на Люк и това на Джордж Лукас са доста подобни. Твърде подобни, може би. Има елемент на спекулация, относно това, но като цяло фактите говорят, че Лукас всъщност е нарекъл своя герой на себе си. В училище той е имал прякор „Люк“, а името му, фонетично звучи малко като „Luke S“. Тези няколко момента, заедно с факта, че името на героя не е особено фантастично води до гореупоменатия извод. Самият създател никога не е признавал това.

8.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="345" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Робърт Енглунд (Фреди Крюгер в „Кошмари на Елм стрийт“) е „виновникът“ Марк Хамил да се яви на кастинга за ролята. Двамата са съквартиранти за известно време през 70-те год. на ХХ век. След като Енглунд не успява да спечели участие в „Апокалипсис сега“, Франсис Форд Копола го пренасочва към кастинга на Лукас за ролята на Хан Соло. Той не е възхитен от идеята, но когато се прибира вкъщи, веднага съобщава на Хамил за конкурса и това променя живота му завинаги.

7.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="307" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

В днешно време е трудно да си представим друг, освен Марк Хамил в ролята на Люк Скайуокър. Но той е бил на косъм да изгуби ролята. Лукас е проявил интерес към няколко актьора – сред тях са Уилям Кит и Чарлз Мартин Смит. Кит по това време играе Ралф Хинкли в популярен тв сериал, докато Смит участва в „Американски графити“ (American Graffiti) на Лукас. В края на краищата наивното очарование на Хамил печели симпатиите на режисьора и той се сдобива с ролята, която в последствие се доразвива.

6.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="196" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Често се смята, че името на Люк първоначално е Люк Старкилър, а по-късно става Скайуокър, по време на промени в сценария. Всъщност самият Лукас решава да преименува своя персонаж, след като е заснел няколко сцени от филма, поради мнението му, че името Старкилър придава негативност на образа.

5.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="334" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

През 1980 г. Люк Скайоукър, заедно с R2-D2 и C-3PO се появява в шоуто на мъпетите. Това е година преди излизането на „Империята отвръща на удара“. Появата на Хамил в епизода е добре познато събитие. Скечът, за който става дума е част от „Прасета в космоса“. От него се вижда, че той е изключително посветен на ролята. Това е едно доста странно предаване, според фенове и почитатели, което може да бъде плод единствено на 80-те години на миналия век.

4.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="306" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Има фенове, които си задават въпроса „От къде Люк Скайуокър се сдобива със зеления лазерен меч в „Завръщането на джедаите“? Обяснението се крие в отрязана сцена от епизод VI. В нея се вижда главният герой, който поставя финални щрихи на новия си меч, преди да потегли заедно със своите дроиди към планетата на Джаба, за да започне мисията по спасяването на Хан Соло. Сцената е изрязана, защото е изглеждала непотребна. И, ако все още продължавате да се чудите от къде се взима този зелен меч, то отговорът е – Люк го създава на Татуин в пещера и като бонус – оръжието е моделирано след това на Оби Уан.

3.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="304" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Когато Лукас и ко-сценариста Лорънс Касдан се занимават със сътворяването на идеите, Лукас съзира в края на „Завръщането на джедаите“ върхов момент, в който Люк Скайуокър взима шлема на унищожения си баща и заявява, че минава на Тъмната страна. Това е можело да направи доста странни нещата. Идеята не е реализирана, въпреки настояванията на Касдан, че това е страхотен неочакван обрат, защото Лукас не е искал да загуби детската аудитория, за която първоначално се смята предназначен филма.

2.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="268" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Повечето от феновете на „Междузвездни войни“ вероятно са очаквали Люк Скайуокър да има по-значителна роля в „Силата се пробужда“. Причината за генералната липса на героя не е резултат от това, че не е имал място в сценария, а просто Марк Хамил не е имал възможност да снима за по-дълъг период от време. Друга причина е, че по-засиленото присъствие на Люк във филма, ще доведе до разсейване от основната протагонистка на героя – Рей.

1.

10 неща, които не знаем за <a href=Люк Скайуокър" width="460" height="516" align="middle" hspace="2" vspace="2" />

Може да ви се струва изключително странен фактът, че в „разширената вселена“ на „Междузвездни войни“, Люк Скайуокър е мъртъв. Той съществува там като „Дух на силата“. В поредицата „Завет“ (Legacy), Люк се появява като ментор на своя потомък Кейд Скайуокър. Той притежава Силата и Люк трябва да го убеди да вземе в ръце меча за последно, за да защити своите хора.

От категорията