Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Защо Ливан забрани филма Wonder Woman?

Защо Ливан забрани филма Wonder Woman?

Новият филм „Жената чудо” (Wonder Woman) превзема кината по света. Но не и тези в Ливан.

Лентата няма да бъде показана в страната по силата на решение на местното Министерство на икономиката и търговията. Ведомството публикува изявление, в което се посочва, че „ще бъдат взети всички необходими мерки” за забрана на филма с участието на „израелската актриса Гал Гадот”, предава CNN.

Веригата киносалони Grand Cinemas потвърди новината за потребителите, публикувайки в Twetter съобщение, че филмът е забранен в Ливан.

Причината за всичко това е, че главната роля се изпълнява от актрисата Гал Гадот, която е родом от Израел и има отбита военна служба в страната си.

Ливан и Израел имат конфликт помежду си от десетилетия.

Най-сериозната конфронтация между двете страни бе през 2006 година, когато Израел изпрати пехотни части отвъд границата на Ливан, паралелно предприемайки въздушни удари, след като двама израелски войници бяха убити, а трима отвлечени. Около 1000 ливанци загинаха в резултат на действията на Израел.

В Ливан действа забрана за внос на израелски стоки, като на гражданите на страната е забранено да пътуват в Израел.

„Отказваме да нормализираме взаимоотношенията с вражеска държава”, каза Раниа Масри, член на кампанията на име Campaign to Boycott Supporters of Israel-Lebanon. „Не става дума за политически неразбирателства, говорим за съпротива срещу окупация”, казва Масри.

Не всички обаче са съгласни. Петици, озаглавена „Пуснете Wonder Woman в Ливан”, се появи из страната. „Гал Гадот може и да е израелтянка, но ние искаме да гледаме филма за невероятния персонаж на Жената Чудо”, се казва в петицията.

Това не е първият път, в който Ливан дебатира филми с участието на актрисата. През миналата година имаше опит за бойкот на лентата „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта”, но в крайна сметка филмът се появи из киносалоните на страната.

Wonder Woman” се продуцира от Warner Bros, която се притежава от компания-майка на CNN – Time Warner. Warner Bros остават без коментар засега по темата.

От категорията