Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕМА НА ДЕНЯ » Историята на 10-годишно момиче, което забременя, а му отказаха аборт

Историята на 10-годишно момиче, което забременя, а му отказаха аборт

Историята на 10-годишно индийско момиче, забременяло след изнасилване, е в центъра на медийна буря в Индия, пише Би Би Си.

Наскоро съдът отказа на детето правото на аборт заради напредналия стадий на бремеността му. Искът бе подаден от родителите на момичето, което все още не е нясно със състоянието си, предава vesti.bg

Случаят е шокиращ дори за Индия, където сексуалното насилие над деца е плащещо разпространено.

Статистиката сочи, че че на всеки 133 минути в Индия е изнасилвано дете под 16 години, а такова под 10 години – веднъж на 13 часа. 244 милиона жени в страната са се омъжили преди да навършат 18.

“Има много случаи на забременели момичета на 14 или 15 години, но това е първият случай, за който знам, на 10-годишно дете”, заяви Махавир Сингх от Службата за правни услуги в Шандигарх – родният щат на момичето.

Предполагаемата причина за бременността му е поредица от изнасилвания, извършени от роднина – братовчед на майка му.

В момента този човек е в ареста и чака делото си.

 
 Follow

CK Mackenzie  @ck_mackenzie

BBC News – India media storm over 10-year-old pregnant rape victim http://www.bbc.com/news/world-asia-india-40823438 … Sick to my stomach. This poor little girl!

4:26 PM – Aug 7, 2017

An image depicting child abuse

India media storm over 10-year-old pregnant rape victim – BBC News

What does the child know about her condition? And what will happen next?

bbc.com

 
 Retweets

 

 
 likes

Twitter Ads info and privacy

Самото момиче е описвано като щастливо дете, което обича да рисува, а наред с това в училище му вървят английския и математиката.

На 28 юли Върховния съд в страната се произнесе против петицията на момичето да се позволи аборт. Причината е, че бременността е в 8-мия месец и медицинската процедура ще е рискована.

Към момента плодът също е в добро състояние. Местните закони не позволяват аборт след 20-тата седмица, освен при наличие на медицински доказателства, че животът на майката не е застрашен.  

През последните години броят на подобни съдебни искове се увеличава и се настоява за изключения от правилото за 20-те седмици. Причината е, че много деца забременяват след изнасилване и дълго време не са наясно със състоянието си.  

В този случай бременността е установена преди едва три седмици, след като детето се оплакало от болки в стомаха и майка му го завело на лекар.

Момичето няма представа какво му се е случило, а към момента родителите му го лъжат, че има голям камък в стомаха му. Те също не разпознали симптомите, защото детето им винаги било “здраво и пълничко”.

 
 Follow

New York Times World  

 
✔@nytimesworld

No one knew this 10-year-old girl in India was pregnant until she was too far along for a legal abortion. Now what? http://nyti.ms/2u67kNG 

10:38 PM – Jul 28, 2017

Photo published for India’s High Court Denies Abortion for 10-Year-Old Girl

India’s High Court Denies Abortion for 10-Year-Old Girl

Her pregnancy, said to be the result of a rape, was not discovered until after the 20-week limit for legal abortions in India, and the Supreme Court refused to waive the limit.

nytimes.com

 
 1212 Retweets

 

 
 99 likes

Twitter Ads info and privacy

Държавни служители, работещи по случая, описват семейството като “много добри хора, които са толкова обикновени, че не са осъзнали какво този човек е направил на детето”.

В момента шокираните родители трябва да се справят и с повишено медийно внимание и неетичното поведение на много журналисти. Някои от тях се опитали да се промъкнат в дома им под предлог, че са социални работници, за да изскопчат още детайли от историята, която в момента вълнува всички.

През това време родителите се притесняват за здравето на детето си. От една страна заради невръстната му възраст и вродени сърдечни проблеми. От друга, защото всяка година 45 000 индийки умират при раждане, а при тези под 15 години шансът за трагичен изход е двойно по-голям.

Медицинските експерти също така предвещават, че е много вероятно детето да получи неизлечими психични травми от преживяването.

Сигурно е, че новороденото, което се очаква в средата на септември, ще остане под грижите на социалните служби, тъй като семейството на майка му не иска да има нищо общо с него. 

Източник: За жената

От категорията