Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕХНОЛОГИИ » Днес ще получите ето такава „честитка” от Фейсбук – не се шашкайте

Днес ще получите ето такава „честитка” от Фейсбук – не се шашкайте

Потребителите на Фейсбук, чиито данни са били споделени с „Кеймбридж Аналитика”, ще получат уведомление от социалната мрежа днес. Ако и вие сте сред засегнатите, ще получите съобщение с подробна информация на вашето табло, в което ще бъде обяснено какво се е случило с вашите данни, съобщава „Мирър”.

Съобщението ще гласи: „Забранихме сайта „Това е вашият дигитален живот” (“This Is Your Digital Life”), в който някои от вашите приятели са се логвали. Направихме това, защото този уебсайт може да е злоупотребил с част от информацията ви във Фейсбук като я е споделял с компания на име „Кеймбридж Аналитика” (“Cambridge Analytica”)”.

Това става ясно малко след като от социалната мрежа разкриха, че около 87 млн. души са засегнати от пробива в данните. Около 70 млн. от тях са в САЩ, а 1 млн. във Великобритания.

Допълнително, всички 2,2 млрд. потребители на Фейсбук ще получат уведомление с линк, в който ще могат да видят каква информация са споделили с приложенията, които използват.

Майк Шрьопфер – ръководител в техническия отдел на Фейсбук, обясни в блога си: „Стартирайки от понеделник – 9 април, ще покажем на хората линк най-отгоре в нюзфийда им, за да могат да видят какви приложения използват и каква информация са споделили с тези приложения. Хората също така ще могат да премахват приложенията, които вече не искат. Като част от този процес ние ще кажем на хората и дали тяхната информация е била неправомерно споделяна с „Кеймбридж Аналитика”.

Друга ключова промяна в социалната мрежа включва премахването на възможността да издирвате приятели чрез телефонния им номер, както и съобщението, че Фейсбук ще изтрие всички записи на обаждания и съобщения, по-стари от една година.

„В крайна сметка, ние вярваме, че тези промени ще защитават по-добре информацията на хората и все пак ще позволяват на разработчиците да създават полезен опит”, добавя Шрьопфер./Блиц

От категорията