Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕХНОЛОГИИ » Безценни съвети в студа! Ето какво да правим, ако ни замръзне ръчната!

Безценни съвети в студа! Ето какво да правим, ако ни замръзне ръчната!

Зимната обстановка, която за поредна година парализира страната ни, води, освен до труднопроходими пътища и до доста проблеми с личния автомобил.

Един от тях е замръзването на ръчната спирачка.

Принципно, специалистите препоръчват тя да не се използва зимата, но ако все пак ви се налага и устройството замръзне, ще ви разкажем за няколко метода, с които можете да решите проблема.

Първото, което трябва да направите е да раздвижите лоста за ръчната спирачка (ако е механична) нагоре и надолу няколко пъти.

След това опитайте да тръгнете. Ако това не стане, то преминаваме към план Б.

За него и за останалите методи обаче ще са ви нужни някои допълнителни подръчни материали. Най-безопасен е методът с използване на изгорелите газове от собствената ви кола. За целта ви е нужен маркуч, който да отведе топлите отработени газове от ауспуха до задните колела, пише Факти.бг. Десетина минути, а може и по-малко, на колело ще решат проблема.

Друг по-драстичен способ е да залеете барабана (или механизма при колелото) на ръчната спирачка с гореща вода. Когато спирачките се размръзнат обаче ще трябва няколко пъти да използвате ръчната спирачка в движение, за да изсушите механизмите. В противен случай те ще замръзнат отново.

Ако обаче нямате нито маркуч, нито гореща вода, пробвайте с почукване по барабана. Има вероятност от вибрациите кората на леда да падне. В този случай не използвайте метален чук, а някакво дървено приспособление.

Специалните течности, които се продават по бензиностанциите за размразяване на ключалки също могат да свършат работа, но за целта трябва да се вдигне колата на крик и да се свали колелото. Въпреки всичко това достигането до замръзналия механизъм обаче не е никак лесна задача.

Това, което не трябва да правите в никакъв случай, е да използвате открит огън. За нагряване на механизма на ръчната спирачка могат да се използват всякакви други уреди от типа на сешоар, вентилаторна печка и т.н., но това само в случай, че имате ток наблизо.

От категорията