Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Време е за подрязване на мушкатото! Важни пролетни грижи, за да се радвате на богати цветове

Време е за подрязване на мушкатото! Важни пролетни грижи, за да се радвате на богати цветове

За да знаете кога да подкастрите мушкатото, е необходимо да вземете решение за неговия тип – едногодишно или многогодишно. Едногодишното мушкато трябва да се подрязва само, за да му се придаде желаната форма, но многогодишното два пъти в годината-пролет и есен.

Това ще гарантира не само премахване на увехналите части, но също така ще допринесе за появата на огромен брой големи съцветия, и удължи продължителността на техния цъфтеж.

Как се подрязва правилно цъфтящо мушкато

Забележете, че в зависимост от вида мушкато, то може да расте на ширина или, обратно, да има високо стъбло.

Вие не можете да промените коренно формата на короната с подстригване. Това дори може да доведе до смърт на растението.

Основната цел на резитбата на растенията – това е изтъняването на короната. Това води до по-добра вентилация на повече проникване на влага и светлина. Необходимо е да се премахнат всички израстъци, насочени вътре в короната, давайки свобода на простор.

Ако ползваме нож или ножица, задължително да бъдат измити предварително с вряща вода, алкохол или специален антибактериален агент. Режете стъблата само на възел на листо, и на мястото, което е направено срязването, непременно поставете въглен или се поръсва с канела на прах. За да възобновите силата на цъфтежа след всички манипулации, отдайте внимание на храненето му. То обича азотен тор.

ЕСЕННА РЕЗИТБА НА МУШКАТО

След изсъхване на последните съцветия и преди зимата трябва да се подготви растението за предстоящия сън. През есента на мушкато изсъхва малко, след като получи жълти сухи листа. Всички увехнали цветове и стари стъбла също трябва да бъдат отстранени. Резитба при всички случаи да се извърши в периода от декември до средата на февруари, когато растението е особено слабо.

Ако мушкатото има излишно дълги стъбла, те трябва да бъдат отрязани в областта на връзката на първото листо.

Не забравяйте за основното стъбло: една трета е достатъчно чиста. Опитните производителите препоръчват да се отстранят бързо развиващи се пъпки през зимата да може спящото растение да ги развие преди летния цъфтеж, а не да ги изразходвате напразно.

ПРОЛЕТНА РЕЗИТБА НА МУШКАТО

Това трябва да стане в края на февруари или март, не по-късно от средата. За правилното провеждане на операцията за отстраняване на стъблата, помислете за размера на растението. На голям храст не се препоръчва радикална резитба, защото няма да има достатъчно сили за озеленяване и формирането на съцветия и така няма да може да цъфти. Малките мушката могат да бъдат подрязвани по-безпощадно, за да се образува желаната форма на короната.

Обърнете внимание на факта, че след пролетната резитба мушкатото цъфти малко по-късно от обикновено, но резултатът ще си заслужава. Съцветието е  по-голямо и с по-голяма продължителност на цъфтежа.

Ако искате да дадете на вашето мушкато форма, резитбата трябва да се извършва от всички страни на стъблата и младите филизи, така че всички усилия са насочени към засилване на основното стъбло. Тази процедура отнема време, и първите цветове на т.нар длан, се появяват само след една година.

От категорията