Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Цял живот ги консумираме погрешно, а това може да е пагубно за здравето ни

Цял живот ги консумираме погрешно, а това може да е пагубно за здравето ни

Фурмите са доста често срещан сушен плод в България и много хора ги харесват, поради сладкия им вкус. Диетолозите съветват да ги консумирате по-често , защото фурмите са полезни за храносмилането и, когато се използват често, дори помагат за отслабване. Но дали този вкусен продукт винаги е полезен?

Няма да отговорим веднага на горния въпрос. Първо искам да знам вашето мнение: необходимо ли е да се мият фурмите според вас? Учудващо е, че толкова прост въпрос кара много хора да са в ступор просто защото почти никога не са се замисляли за това.

 

Транспортиране и обработка на фурми

Наблизо няма палмови фурми, поради което плодовете им се доставят от чужбина. Най-често от Алжир, Южна Африка, Тунис, Египет и Израел. Ако сте се опитали да сушите плодове  у дома, тогава знаете, че процесът отнема много време и не изсъхват много добре. Но в индустриален мащаб се използват най-високите температури 

Сушените фурми губят своето представяне и производителите решават да го върнат чрез накисване на сушени плодове в глюкозен разтвор и захарен сироп , което води до факта, че към фурмите се придържат още повече мръсотия и микроби. Тогава продуктът се третира със серен диоксид, мазнини и восък.

Така продуктът „оцелява“ при дългия транспорт непокътнат. А сега си отговорете сами на въпроса дали е необходимо да се мият фурмите преди употреба. Да, особено ако продуктът не е опакован и се продава на грамаж

 

Как да измиете сушени фурми

И така, разбрахме, че фурмите трябва да се измият. Но проблемът е, че при продължителен контакт с вода плодовете променят външния си вид и губят вкуса си. Веднага изключваме опцията за киснене във вряла вода,. Съставихме специални инструкции за вас.

 

Разгледайте първо плодовете, за да изхвърлите веднага повредените, изсъхнали и развалени.
Разделете целия обем на няколко партиди и измийте всяка със студена вода. Водата трябва да се сменя поне два пъти, като се обръща специално внимание на много блестящи (и следователно восъчни) плодове.
Прехвърлете измитата част върху гевгир, изплакнете отново под поток студена вода и оставете да се отцеди.
Поставете фурмите върху хартиена кърпа в един слой, покрийте с втора кърпа и оставете за един ден.
Преди сервиране извадете семената и още веднъж проверете за развалени плодове.

Как да  ги съхранявате

 

 Поставете ги в пластмасов съд и съхранявайте на сухо, тъмно и хладно място.

Можете да ги ядете сурови или да ги добавите, докато готвите основно ястие или десерт . Има ли ограничения? Не. Фурмите засищат тялото бързо , така че няма да ядете прекалено много и няма да имате време да натрупате излишно тегло.

От категорията