Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » СТИЛ » “Чарли Чаплин в рокля” гостува в България

“Чарли Чаплин в рокля” гостува в България

Американската художничка Шанън Плъм, известна още като „модерния Чарли Чаплин в рокля”, гостува в България за откриването на изложбата й „Щрихи от филми” – до 7 май в галерия „Академия” на НХА.

Експозицията включва десет видеотворби и фотография и е организирана от фондация „Съвременно изкуство“, основана през 1996 г. от български артисти и критици от група XXL. Проектът цели да запознае българската публика с американското съвременно изкуство.

Артистичната Шанън Плъм, често се появява в свои видеотворби като Чарли Чаплин в рокля, а понякога със залепен мустак и тиранти. Изкуството й е вдъхновено от историята на телевизията, киното и пърформанса и е повлияно от символите на домашния живот, спорта и рекламата.

В ранните си години Плън работи като фотомодел за световноизвестния фотограф Марио Соренти, което я провокира да отразява събития като модните дефилета и Олимпийските игри. Нейните герои олицетворяват социални стереотипи, които са едновременно хумористични и социално критични.

Най-новата й творба е пълнометражният филм „Блондини“, който изследва нейния личен живот и различните й роли на майка, съпруга и професионалист, която гледа две деца в Бруклин. Филмът има редица награди и е откупен от Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

От категорията