Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » СТИЛ » Шедьовър на Моне бе продаден за 54 млн долара

Шедьовър на Моне бе продаден за 54 млн долара

Шедьовърът на френския майстор Клод Моне „Водни лилии“ бе продаден за 54 милиона долара на търговете Sothbey’s в Лондон.

Картината се предлагаше през 2010 година на търг на Christie’s с начална цена 51 милиона долара, но тогава  никой не пожела да я купи. Сега платното, създадено през 1906 година, беше оценено на по-голяма сума и стана второто в списъка на най-скъпите творби на Клод Моне, продадени на търга.

Надаването започна при начална цена от 33 милиона долара В хода на ожесточената борба победи колекционер, участващ в търга по телефона.

Неговото име не беше разкрито, но е известно, че той живее в САЩ.

Също, на търговете бе продадена картината на руския живописец Василий Кандинский „Есенен пейзаж“ за 9,5 милиона долара. Платното на този известен художник и един от основоположниицте на абстракционизма бе част от колекцията на поляка Ян Крюже.

Общо на търговете за колекциии на импресионисти и съвременно изкуство, които се проведоха в лондонската централа на Sothbey’s миналия понеделник, бяха проведени 46 надавания за творби, включително на Моне, Кандинский, Марк Шагал и Пабло Пиксо. При високо търсене на творбите те, с изключение на творбите на гореспоменатите, бяха продадени на обща стойност от 208 милиона долара.

От категорията