Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Проф. д-р Красимир Антонов: 60% от заразените с хепатит от зъболекари са у нас и в Румъния!

Проф. д-р Красимир Антонов: 60% от заразените с хепатит от зъболекари са у нас и в Румъния!

„Вирусните хепатити са сериозни социални заболявания, ракът на черния дроб е тясно свързан с тези инфекции. 70% от българите с хепатит С са изкарали и хепатит А, без да разберат, че са били болни. Хората, инфектирани с хепатит С, около 100 000 за нашата страна, ако не се лекуват, и то навреме, на практика болестта може да доведе до тежка чернодробна недостатъчност.

Внимавайте къде и с какво се храните това лято по българското Черноморие.

Имунизирани като деца, 25-годишните вече нямат имунитет срещу заразата, наречена хепатит. Държавата ни няма пари за проби на черноморската и питейната вода в курортите ни”, сподели пред медиите проф. д-р Красимир Антонов, завеждащ отделението по хепатология на софийската болница „Св. Иван Рилски”, по повод поредния Световен ден за борба с хепатита.

- Проф. Антонов, според вас заразено ли е морето ни?
– Много трябва да се внимава какви дестинация си избира човек, защото там, където има проблеми в канализационните системи, плюс природните бедствия, случили се у нас, рискът от инфектиране с хепатит е много висок поради невъзможността да се спазва елементарна хигиена. На практика са заразени водните източници – когато човек влезе в морето да се къпе, за съжаление там има фекалии, които са абсолютният източник за инфектиране.

Прибавям към това, че мидите и рибите са тези животни, които филтрират водата, и на тази база и холера, хепатит и други заразни болести може да „влязат” в тях. И при консумация на сурови миди, някои от нас имат такива вкусове и навици, при недобри измити и обработени морски продукти човек може да се зарази. Преди много години в Южна Италия имаше епидемия от холера точно защото хората бяха консумирали сурови миди от залива на Неапол, който се оказа заразен с холера.

Морето може да се самоочисти от бактериите за около 30 дни. Сега има места, които са потенциално опасни. По-добре е сега да плашим хората, отколкото през октомври-ноември да отбележим бум на хепатита и да се чудим откъде ни е дошъл.
Дай Боже да съм лош пророк, но имам чувството, че за тази година, специално нашето Черноморие, ще бъде рискова дестинация. И в това отношение има смисъл летовниците да се ваксинират срещу хепатит А.

- Европа казва, че от България и Румъния има най-много заразени с хепатит след стоматологични интервенции…
– Напоследък установяваме, че заразяването с хепатит С не става стандартно по кръвен път, а най-често с разкрасителни процедури по тялото ни. Имаме и немалко случаи на инфекции след стоматологични интервенции. Много пъти се опитваме да обърнем внимание на колегите, но така или иначе, този пик на инфекция си остава същият. 60% от заразените са на територията на България и Румъния. Срамна и страшна е тази статистика, но според специалистите

голямата мръсотия е у нас и при съседите,

както и че никой не си мие ръцете. Все пак, хепатит С се предава малко по-трудно, остава да се прави профилактика и да се спазва добра хигиена на здравните заведения, т.е. стерилизация и използване на индивидуални спринцовки.

- И преди години имаше наводнения, тогава повече заболели от хепатит ли открихте?
– Като процент не помня, но, да, имаше много повече от обичайното заболели. Имаше бум в Сливенско с хепатит А, но не стана ясно какъв е източникът – бяха обвинени машините за кафе. Това ме кара да призова нашето правителство да осигури средства на епидемиолозите за изследвания. В случая от морето трябва да се вземе проба, но държавата няма финанси и никой не го прави. А съм сигурен, че след дни ще се изолират бактерии…

- Защо напоследък има толкова много болни от чернодробна цироза, без да са наркомани?
– Цирозата е последният етап от развитието на хроничната инфекция с вирусен хепатит В и С. Бременни и доста възрастни хора могат да умрат от хепатит А и Е – те са много опасни. И нещо съществено важно:

антибиотиците не лекуват хепатит

Никой от нас не може да се справи сам с хепатита, нито държавата – всеки си пътува, където си избира, заразява се и пренася инфекцията. Профилактиката и хигиената може да ни предпазят, трябва да сме информирани какво ни застрашава. При изследвания по света са открити интересни неща: пациент, който не е доизлекуван от хепатит С, в неговото тяло се заражда мутант, и при сексуални връзки колегите от Испания доказаха, че така е заразил партньора си. У нас такива проучвания не сме правили, пак защото не достигат пари.

- Споменахте, че разполагате с нова терапия. Каква е тя?
– Има нови медикаменти, които в 98% лекуват напълно хепатит С, ние още не разполагаме с тях, терапията е много скъпа и не се плаща от Здравната каса. В момента медикаментите, които могат да излекуват в 95%, напълно, само за три месеца, струват около 105 000 евро за един пациент…

Специалистите са във възторг, фирмите също, но населението си мълчи, защото няма кой да плати лечението.

Новите медикаменти директно унищожават вируса и ни дават възможност да помогнем на много хепатитно болни. При много пациенти спряхме развитието на болестта, блокирахме вируса и те

стигнаха до чернодробна цироза, но не умряха от нея,

а само някои от рак на черния дроб. Но доста от тези пациенти са все още живи години наред. С новата терапия също така можем да лекуваме тежко болните, досега това не можехме да го направим с интерферона.

Трябва да се знае, че хепатитът ще остане заплаха за България и няма как да овладеем епидемия с тези 300 души, които лекуваме годишно – болните са много повече и не го знаят.

- Какво представляват всъщност тези нови медикаменти?
– Те са голяма революция в медицината. Това са т.нар. медикаменти, които директно атакуват вируса на хепатита. Това наистина за първи път се случва в историята на медицината и в цялата човешка история – да има лекарства, които директно да атакуват вирусните частици. Надеждите, които се възлагат, са изключително големи, защото резултатите от клиничните проучвания досега са много обещаващи. Аз лично познавам пациенти от цял свят, за съжаление в България не са много, които оцеляха благодарение на тези нови лекарства, които наистина, буквално в рамките на дни елиминират вируса в кръвта. След тримесечна терапия вече се говори за почти 100% излекуване от това заболяване.

- Как тогава можем да се лекуваме с тях?
– Наистина, това са огромни средства. В момента се мисли как тази сериозна сума може да бъде преодоляна. Най-вероятно ще бъде под формата на програми – както при СПИН-а. Това ще позволи на компаниите за съответните групи пациенти – било то на хемодиализа, трансплантирани или друга група пациенти – да се оформи терапия с по-ниска цена, за да може да бъдат лекувани.
Хепатит С е заплаха за България, защото няма ваксина за него. Заради него се увеличава непрекъснато бройката на болните, приети в болница с чернодробна цироза. За нея основната причина не е алкохолът, а именно хепатит С.

Каквато и да е цената на тези нови медикаменти, тя в никакъв случай не може да се сравни с цената на един човешки живот или с цената на лечението на усложненията. Защото тези усложнения, за които вече споменах – цирозата и ракът на черния дроб, са изключително скъпи и за тях обществото плаща огромни средства в момента.

Люба МОМЧИЛОВА/ Blitz

От категорията