Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕМА НА ДЕНЯ » Мишо Шамара осъди имиграционните в САЩ!

Мишо Шамара осъди имиграционните в САЩ!

Михаил Михайлов, по-известен като Мишо Шамара и Биг Ша, е спечелил делото, което водеше срещу имиграционните служби в САЩ, научи ексклузивно „ШОУ”. От близо седмица варненецът е отвъд Океана и вече крои планове за бъдещия живот на своето семейство.

Скандалният рапър е отседнал при свои приятели, макар че и сестра му живее в Страната на неограничените възможности. Мишо беше получил черен печат в паспорта си и по този начин забрана да влиза в САЩ.

Това станало, защото го спипали да изнася концерти и да изкарва пари с туристическа виза. Американците не прощават, когато някой печели в страната им, но не си плаща данъците, както правят повечето български певци, които гостуват там.

Драмата на Биг Ша около отпадането на строгата забрана на емиграционните власти продължи повече от две години. „Борбата в САЩ и всичките документни процедури бяха поети от сестра ми. Няма да коментирам и колко пари ми струваше делото срещу властите там, но поне си струваше”, коментира Мишо Шамара. Той споделя още, че на семейно съвещание преди да замине в Америка, всички от родата се съгласили с него, че ако на предстоящите парламентарни избори ГЕРБ спечели, по-добре никой от фамилията му да не се връща в България. Рапърът и съпругата му обмислили съвсем сериозно варианта да разпродадат всичко, което притежават у нас, и да се установят за постоянно отвъд Океана.

Пак там те се приготвили и да инвестират парите, които музикантът спечели от участието си в последния “ВИП брадър”. Сестра му, като американска гражданка, според законите в САЩ има право да подаде документи и за своя брат, който да получи право да стане резидент по по-облекчена процедура. За целта, освен роднинството с американец, Мишо Шамара и съпругата му трябва да владеят много добре английски и да положат успешно изпит върху историята на Съединените американски щати, за да докажат, че са достойни да получат така мечтания нов паспорт.

Все още не може да се каже кога Михаил Михайлов ще стане американски гражданин, но това няма да се случи по-рано от няколко години, твърдят специалисти по емиграционно право отвъд Океана.

“Може никога да не се върна повече в България”

признал с половин уста на свои познати варненецът, преди да замине, отчаян от политическата и икономическата обстановка у нас.
Преди години номерът на родните ВИП тарикати-изпълнители да правят концерти „на черно” минавал в САЩ, но по-късно властите се усетили и след официално нареждане в посолството вече следят под лупа хората с артистични професии, които заминават за Америка, разказват организатори на турнета. Конкретно за черния печат на Биг Ша те винят самия него, че сам се прецакал, като не се появил на свой ангажимент в Атланта, за който били разпродадени билети. Участникът в миналогодишния сезон на „ВИП брадър“ останал като гръмнат, когато чул новината, че вече не може да ходи в Америка.

Последния път по време на своето посещение Шамара имал насрочени множество концерти. Той изпълнил съвестно своите ангажименти в няколко града, където бил посрещнат с аплодисменти от българските емигранти. Не се появил обаче на широко рекламирания си концерт в Атланта в клуб „Носталгия“. Около 60 българи платили 10 долара вход, за да гледат шоуто на рапъра. Организаторката на проявата Даниела Йорданова обаче останала като цапната с мокър парцал, когато в уречения час Мишо не се появил, нито пък я предупредил по телефона, че няма да дойде на проявата си. Същата вечер по случайност

бил прострелян и собственикът на заведението

в което трябвало да се осъществи концертът, и това допълнително нагнетило напрежението сред нашенците. По същото време душмани на Биг Ша пускаха в българската Yahoo-група, че концертът е измама и виновни за това са организаторите. „Даниела и организаторите на концерта бяха много коректни, но аз ги издъних. Вината е изцяло моя. Искам да се извиня на българите в Атланта за проваления концерт. Обещавам, че ще се реванширам при следващото ми идване в Щатите“, обяснил им рапърът. Според разказите му пред Йорданова, на път за Атланта той минал през Чикаго и там се сбъднала детската му мечта – от нищото се появила възможност да запише парче с групата „Crucial Conflict“ и той… съвсем забравил за концерта.

Варненецът още се смее на съобщенията в интернет форумите, че е бил засечен в Чикаго пиян и дрогиран. „Аз записвах през цялото време. Вярно е, че се напихме с момчетата от групата в студиото, но аз наистина забравих за всичко останало. Аз съм много разсеян, баси тъпакът, дето съм – бях изтрил на Даниела телефона, а и там, където бях, нямах обхват. Стана голяма каша, но пак казвам – вината не е на организаторите, аз ги набутах“, усуква го днес Мишо Шамара. Така концертът бил отменен и отложен във времето. Българските имигранти са на мнение, че, подразнени от това поведение на варненеца, някои от нашенците са сигнализирали на имиграционните за концертните му изяви.

И те показали на Биг Ша червен картон

като без обяснения му сложили черен печат в международния паспорт и направили невалидна визата му. “Дълго време сестра ми води съдебни дела срещу имиграционните власти в Америка и вече сме спечелили делото, а забраната ми е отпаднала окончателно”, заяви рапърът. Той е категоричен, че не е получавал пари зад граница, нито е работил в САЩ и затова не е редно да има забрана да влиза в страната. Мишо Шамара бе предоставил на американските власти доказателствен материал по делата, които да потвърдят думите му. Оказва се, че парите за билетите, които са събирани за концертите му, са дарени за благотворителни организации направо от организаторите. А пък български спонсори са платили на участника във „ВИП брадър“ да снима клипове към песни в САЩ.

Преди скандалния случай Михаил Михайлов ходил на няколко пъти отвъд Океана и като цяло никога не е имал проблеми да си извади туристическа виза, още повече, че и сестра му живее дълго време там. Варненецът планирал да работи и да си създаде някакъв собствен бизнес. Така и не започнал нищо обаче. Основната му цел през цялото време била да се запознае с елита на рап музиката в САЩ.

“Първите 6 месеца стоях в Чикаго и гледах основно да проуча как стоят нещата със записите, вторият път направо отидох в Ню Йорк и свърших доста работи, полезни за музикалната ми кариера – записах песен с Drag on”, признава скандалният рапър. Свързало ги едно момиче Ивета. В Чикаго чрез българския имигрант Краси Куртев, който притежава звукозаписно студио, се запознал с други талантливи американски рапъри.

“Отидох в Америка с туристическа виза, не съм работил там, никога не съм бил гастарбайтер”, държи да уточни Шамара, за да не стряска допълнително имиграционните власти в САЩ.

След три години той намерил спонсорство и записал парче с Лилана и Снуп Дог. През 2010 г. направил песен и с DMX.

Биг Ша разказва, че, въпреки всичките проблеми, които е имал с влизането си в САЩ, не спира да мечтае за световна кариера там. Част от емигрантите ни в Америка го приемат много радушно и до ден днешен. Други от тях обаче не могат да го разберат заради политическата му ангажираност по време на протестите, на които той бе на първа линия и не изпускаше случай да се изкаже където е възможно срещу управлението на ГЕРБ и на бившия премиер Бойко Борисов. В Чикаго някои българи дори стигнаха до крайности, като публично с кола премазаха негови албуми.


каре Ицо Хазарта с черен печат за Македония

Рапърът Ицо Хазарта пък получи черен печат за влизане в Македония, докато пътувал за концерт на групата си “Ъпсурт” в град Виница миналата година. Изпълнителят и три танцьорки от балет „Нова” тръгнали с автомобил към мястото на участието и трябвало да прекосят границата през КПП “Делчево”. Там обаче македонски митничар му ударил черен печат под предлог, че не може да бъде сигурен в целта на посещението. Истинската причина според Хазарта обаче е отказът му да даде подкуп. „Въпросният полицай ме попита къде отиваме и защо. Отговорих, че имаме концерт и другата част от екипа е преминала през пункта преди около час. Той ме попита много пари ли ще изкарам от концерта. Отговорих му, че най-важно е концертът да мине добре. След това ме попита отново много ли пари изкарваме, както и дали бързаме много. След този въпрос моят отговор беше: “Няма да ти дам пари”.

Полицаят поискал рапърът да му покаже договора си с дискотеката във Виница, който Хазарта не носел у себе си. Според изпълнителя такова изискване няма и договор не му е искан на границата, когато е пътувал за концерти в Битоля и Скопие. “Накара ме да го последвам в помещение до бариерите, където с подигравателен тон ми каза, че трябва да сложи черен печат в паспортите ни и да се връщаме към България”, разказва Ицо Хазарта.

Живка АНГЕЛОВА/Blitz

От категорията