Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Сезон без покритие

Сезон без покритие

България e на първо място по най-нисък бюджет за култура и уникални артисти “Мюнхаузени” – сами се хващат за косите си и се издърпват от блатото, каза Теди Москов в интервю за “Труд” в събота. Прав е Теди!

Не че не го знаем, но поредното доказателство е в новия арт сезон. “Дупката” в бюджета за сценични изкуства (вкл. музикално-танцови трупи, но за тях си струва отделен текст) засега е към 5 млн.

лв., а ако не се намери решение, до Нова година ще стигне 10 млн. И… “виновни” са артистите, че върнаха публиката в залите! Като измисляли т.нар. театрална реформа и обвързвали държавната субсидия с броя на продадените билети, в Министерството на културата не помислили, че театрите ще имат стимул да действат. А то взе, че се случи.

Салоните са пълни, но трупите не си получават заработеното. От една страна, по системата СЕБРА са длъжни да дават приходите си от билети в общата каса на министерството, а то да им ги върне (когато реши). От друга, очакват от същото министерство субсидията си за продадени билети. Но те са много, а парите в бюджета не стигат! Щом идеята е да се пълнят залите, значи се очакват повече продажби. Но управниците явно не са подозирали, че имат насреща си “Мюнхаузени”…

Защо през март 2014-а зам.-министър на културата Васил Василев заяви, че е “осигурен необходимият финансов ресурс за годината”, а сегашният служебен министър Мартин Иванов констатира “риск за новия сезон” и трябва да преговаря с финансовия си колега? Защото в България е така. Наопаки!

Ако не вярвате, че сме страната на артисти “Мюнхаузени”, надникнете в премиерния афиш за сезон 2014/2015, който започва през септември. Паричното покритие от държавата страни от тях, но театрите отварят врати с нови спектакли. Много!

С тежката си артилерия започва сезона НТ “Иван Вазов”. С премиера се завръща режисьорът Явор Гърдев, който с право си отдъхна една година след силната поредица “Ръкомахане в Спокан”, “Нощна пеперуда” и “Хамлет”. Още на 11 септември ще видим най-новата му постановка на “Жана” от Ярослава Пулинович.

Камерна, вероятно отново естетска. Светлана Янчева е в главната роля, измислена от Пулинович, която има дързостта да твърди: “Вече не вярвам в никакви други взаимоотношения, освен в стоково-паричните.”

След Гърдев се задават премиерите на Теди Москов – “Каквато ме поискаш” по Пирандело на 10 октомври, и на Стоян Радев по “Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов през ноември. “Най-сложният женски образ в театъра” Москов е поверил на Снежина Петрова, а във втория спектакъл ще видим Леонид Йовчев като харамията Орце Попйорданов. Остава да разберем дали по Нова година директорът на трупата Павел Васев наистина ще се пенсионира и кой ще го наследи на поста.

Ударно обещават да открият сезона и в Театър “Българска армия”. Още на 1 септември режисьорът Красимир Спасов започва репетициите на “В полите на Витоша” – премиерата е през октомври, когато се навършват 100 г. от смъртта на П. К. Яворов. На ход след него е Николай Ламбрев, който е избрал “Лес” на Островски. Големият удар в “Армията” обаче се очаква в началото на 2015-а, когато Асен Шопов обещава премиера на “Време разделно” с участието на всички артисти от трупата.

Едно е сигурно – там няма да е Александра Сърчаджиева, която реши да се раздели с “Българска армия”, и обяви, че избира свободата. Явно няма да се задоволи с касовите си превъплъщения на тв водеща по Нова тв, защото е дала дума да играе в Сатиричния театър. Ще смени бременната Силвана Пишимарова не само в “Бурунданга”, а и в премиерното заглавие “Не всеки е крадец мошеник” по Дарио Фо.
Постановката е на Андрей Калудов с Ернестина Шинова и Албена Павлова в главните роли, а спектакълът е копродукция с Пернишкия театър. Първата премиера на Сатирата обаче се нарича Bella Donna, постановка на Щефан Флеминг/Борислав Петранов.

От октомври Нона Йотова ще забавлява зрителите като майсторка на рецепти за кулинарни шедьоври и за справяне с омръзнали любовници. После в афиша ще влезе и “Тенор под наем”, постановка на Венцислав Асенов с участието на Веселин Ранков.
В Театър 199 още на 30 септември ще видим Стефка Янорова и Васил Михайлов в премиерата на “Брудершафт” под режисурата на Асен Шопов. На 12 октомври там ще се появи и “Чинечита”, но с участието на Стафан Мавродиев. През 50-ия си сезон театърът ще разчита много на “Червено” – поставена от Владлен Александров, пиесата на Джон Лоуган с Георги Кадурин и Иван Юруков започва истинския си път към зрителите, след като бе показана премиерно през юли.

И Театър “София” има силна карта от края на миналия сезон – “Сватбата на дребния буржоа” на Петринел Гочев. Умно подреден и подчинен на необятната фантазия на режисьора художник, спектакълът с право очаква успешната съдба на предишната постановка на Гочев “Ромео и Жулиета” на габровска сцена. Първата премиера пък е на 23 септември – “Антигона” на режисьора Иван Добчев.

Съседите им от МГТ “Зад канала” също имат “нещо” в ръкава. И то какво! “Човекоядката” от Иван Радоев и възродена от Бина Харалампиева. В ролята на Топузов, донесла слава на Тодор Колев, сега е Христо Мутафчиев. След закритите представления от миналия сезон официалната премиера е през октомври. Пак там очакваме и “Чиста къща”, постановка на Влади Люцканов с гост актрисата Мария Каварджикова. Люцканов ще постави и “Кухнята” в Младежкия театър, но първата премиера там е “Кривите огледала”, режисирана от Ивайло Христов. Марий Росен пък работи по текстове на Чехов, Кафка и Хесе.

А къде е Мариус? Властелинът на сцената Куркински ще бъде навсякъде, където може да играе моноспектакъла си “Сънят на смешния човек”. През юни зала 3 на НДК изригна след премиерата в Салона на изкуствата, сега му предстои “Аполония”, “Сълза и смях”…

Не мислете, че като няма пари, в театрите извън София са скръстили ръце. Начело е драматичната трупа в Пловдив, която повече от година живее с драмата на изгорялата си сцена, но обещава 4 нови заглавия. Още на “Сцена на кръстопът” ще извади първите две – “Сако от велур”, постановка на Борис Панкин, и “Какво видя икономът през ключалката” на Красимир Ранков.

Във Варна се очакват “Бурята” от Шекспир, “Свекърва” от Срашимиров и “Всичко наопаки” от Молиер. В Бургас ще започнат с “Око под наем” от Шафър и “Кредитът” от Галсеран. Русенската трупа открива сезона с “Без зестра” на 10 септември, а в Сливен – с 4 нови спектакъла, най-чакан сред които е “Ефектът” на 23 септември. В Плевен първо ще разчитат на излезлия през май моноспектакъл “Мерилин Монро – възход и агония” на режисьорката Елена Баева и актрисата Надя Новоселска, а в Смолян – на новия живот на Родопския драматичен театър с “Последният пастир” по Хайтов и още поне три премиери. Артисти “Мюнхаузени”, а!

От категорията