Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Нощ на музеите и галериите

Нощ на музеите и галериите

Огромно градинско монополи, обрисуване на стена с общите думи в балканските езици, арт базар, университетски театър, прожекции, концерти и изложби са сред основните акценти в една от петте програми на тазгодишното десето юбилейно издание на “Нощ на музеите и галериите” в Пловдив.

В програмата “Град и публични пространства” са включени над 30 събития на емблематични пловдивски локации в градска среда, които ще се случват през двата фестивални дни на 12 и 13 септември.

Ключовите проекти в програмата целят да трансформират или разтълкуват градската среда на Пловдив в нов културен контекст. Един от акцентите в нея е проектът Me/TheCity в сътрудничество между холандския режисьор Йост ван Веен и българския композитор Петър Дундаков, който опакова публично пространство в звук и картина чрез прожекции на сградата на “Радостни обреди”.

Проектът Графонетика на филолога Даниел Ненчев пък събира международни графични артисти, които ще обрисуват стена в центъра на Пловдив с общите думи в балканските езици.

Сдружение „Хамалогика“ от Бургас ще организира играта „Хамалополи мастърс“ в градинката на Джумая Джамия. Играта заимства правилата на класическото монополи, но вместо с пари, участниците играят с идеи за развитие на емблематични пространства и сгради на Пловдив.

Сдружение „Трансформатори“ от София пък ще създадат своята „История в табелки“ чрез система от информационни табели за любопитни обекти и улици в градската среда в Пловдив, заимствани от интересни от културно-историческа гледна точка личности и събития.

По инициатива на DOMA Art Fest на Нощта ще гостува Чой Йонг Ок от Корея, който ще създаде инсталация от природни материали в „Конюшните на Царя“, а младият артист Озгюр Демирци от Турция ще представи проекта си “Задължителен избор“, който имитира гласуване в специално създаден сайт.

“Капана Маркет” ще обособи място в кв. Капана с уникален дизайн, на който творци ще могат да продават свои произведения.

Проектът “55.555” Street Gallery пък ще представи инсталация – улична галерия, в която е представена фотографска изложба на улични артисти, творящи по света и у нас на темата „Фасада“.

Интересът на посетителите ще предизвика проектът на сдружение „Медиакафе“, който изследва как и защо се променят градската среда и сградите в Пловдив през годините чрез съпоставяне на архивни и актуални фотографии, събрани чрез фотографски конкурс.

Британският съвет ще се включи в Нощта с проекта „Лаборатория за слава FameLab“, който търси новите лица на науката в България, а на стълбите на Каменица ще се проведе уъркшоп на Център за образователни инициативи на тема „ReporTeen: Как да направим добър късометражен филм?“.

Университетският театър на НБУ ще представи авторския спектакъл на Възкресия Вихърова и Зарко Узунов „Бит“ по текстове на Иван Хаджийски в БНР – Пловдив, а на Римския стадион ще се прожектира видео арт селекция на журито от варненския фестивал „Видеохолика“.

Програмата „Град и публични пространства“ ще включва и музика и поезия. На сцена пред artnewscafe на ул. Отец Паисий ще има концерт на БИГ БАНДА – колективен проект между музикалната формация Space Dub Jammers и визуални артисти

От категорията