Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » София домакинства на световната конференция за изпълнителски изкуства IETM през септември

София домакинства на световната конференция за изпълнителски изкуства IETM през септември

Тазгодишното издание на Фестивала за свободен театър ACT в през октомври в София ще се проведе паралелно с годишната среща на най-голямата професионална мрежа за съвременни изпълнителски изкуства – IETM, съобщават съорганизаторите й от фондациите “Арт Офис”, “Бюро Култура” и “ACT”.

Въпреки че съкращението идва от “Неформална среща на европейските театри” (Informal European Theatre Meeting), международната конференция, която се организира от 1981 г. и сега е за пръв път домакинствана от България, е едно от значимите събития за театралната гилдия и културната политика.

Под мотото “Пространство за промяна” между 16 и 19 октомври то ще доведе в София над 500 артисти, програматори на фестивали, културни мениджъри и организации от цял свят в областите на съвременния театър, цирка, танца и граничните им форми с други изкуства.

Дневната дискусионна програма е насочена основно към професионалисти, но IETM ще представи пред делегатите си 16-те български независими спектакъла от отворената за всички програма на “АСТ фестивал за свободен театър 2014″, както и 8 представления на държавни и общински театри.

В IETM, която е базирана в Брюксел, членуват над 500 организации от повече от 50 страни с цел да стимулират развитието на съвременните изпълнителски изкуства, обмена на опит и добри практики. Гостите ще обсъдят устойчиви икономически модели в културния сектор, мобилността на изпълнители и проекти, количествения и качествения ефект от дейността си и връзката с публиката, както и ролята на съвременния театър за изграждане на едно по-хуманно общество.

Конференцията е отворена и за не-членове на IETM, като регистрационната такси преди 26 септември за организации от страната-домакин България са 15 евро на представител на сайта на конференцията. Членовете на IETM могат да изпратят един делегат безплатно, а всеки следващ срещу 50 евро. След 26 септември организациите от България, които не са членове на мрежата, могат да регистрират участник срещу 50 евро.

Организатори на Международна среща за съвременни изкуства IETM София от българска страна са АСТ Асоциация за свободен театър, Фондация “Бюро култура” и Фондация “Арт офис, като събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за столица на културата 2019 г.

От категорията