Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Варна ще има нов кинофест – „Карантината”

Варна ще има нов кинофест – „Карантината”

Варна готви нов международен кинофестивал. От догодина младите и все още неизвестни създатели на филми ще имат нова сцена за изява – международния фестивал за късометражно кино „Карантината”, чийто инициатор и организатор е артсдружение „Дедал”.

Фестивалът ще бъде за дебюти на млади творци до 35 години с идеята да стане място за популяризиране на филмите им, съобщиха организаторите. Кинофорумът ще се провежда в нестандартната среда на рибарско селище „Карантината” в кв.

Аспарухово. Фестивалната сцена ще бъде позиционирана на открито, директно на плажа.

Пилотното издание бе на 23 август на плажа на рибарско селище „Карантината”. Събитието се осъществява с подкрепата на Европейската комисия и на програмата „Младежта в действие” на Европейския съюз, на която община Варна е партньор.

1

В програмата бе предвидена видеопрезентация на фестивала, представяне на неговия уеб сайт, както и фотографска изложба. Целта на пилотното издание бе популяризирането на „Карантината” и привличането на средства за първия кинофест през септември 2015 г.

„Избрахме кинофорумът да се прави на рибарско селище „Карантината”, защото то е част от културно-историческото наследство на Варна. Това е нашата подкрепа да го опазим”, заяви художникът Дарин Сотиров. За първото издание на фестивала догодина екип на школа „Дедал” подготвя документален филм за рибарските задруги във Варна, които са застрашени от изчезване заради нарастващата урбанизация и строителството по бреговата ивица.

Идеята за фестивал „Карантината” е пряко свързана с историята на местността, където ще се провежда. В миналото тук е имало лечебници, в които идващите от чужди пристанища моряци са били изолирани при съмнения за болест. В града са били допускани едва след карантинен период от 40 дни, но само ако не проявят симптоми на зараза.

Като аналогия с настоящето, в подобна изолация днес се намират младите хора и най-вече все още нереализираните кинотворци. Те също са в състояние на карантина, в което ги поставят съвременните реалности, добавят от екипа на фестивала. „Искаме да променим ситуацията и да подкрепим младите хора в техните първи стъпки в кинематографията и визуалните изкуства”, обявиха още организаторите.   

Идеята е “Зона Култура” да бъде център на международни фестивали, където ще има сцени на открито, творчески и учебни работилници, ателиета, център за наблюдение на природата. Целта е свободен достъп на децата и младите хора до световната култура, изкуството и природата.

От категорията