Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Людмила Филипова ще снима филм за жените в Иран

Людмила Филипова ще снима филм за жените в Иран

Цяла седмица писателката Людмила Филипова ще носи забрадка и манта, която да покрива дрехите от главата до петите. Повод за тази промяна в облеклото е предстоящо пътуване до Иран, за което тя разказа в социалната мрежа. “Предстои да видя нов свят, но най-важното е, че отивам с оператор, за да заснема филм за живота и правата на жените там”, написа Людмила Филипова в личния си профил.

Тя ще е в ислямската република от 8 до 15 септември.

Затова от вчера събира идеи от фейсбук приятели за темите, които да разгледа в новия филм. “До нас достига разностранна и противоречива информация за ограничаване правата на хората и най-вече тези на жените и децата. Като изследовател и творец, който се интересува от различни култури, религии и цивилизации, е време да опитам да погледна през очите и на персите, живеещи в днешния ислямски Иран. Интересна ми е тяхната гледна точка, не на Запада за тях. Интересно ми е даже тяхното мнение за Запада. Животът през техните очи. Надявам се да успея да го пресъздам на лента”, обясни Филипова.

В Иран тя ще посети няколко града, най-вече Техеран и Есфахан, и ще се срещне с хора от най-висшите кръгове в политиката, парламента, медиите, университети, с писатели, както и с обикновени хора. Тя и операторът ще снимат на места, на които досега не са допускани камери. “Всичко това става възможно благодарение на поканата и изключителната организация на Иранския културен център и Иранското посолство в България и г-н Кияни (културен аташе на Посолството на Иран в София – б.а.)”, каза Людмила Филипова. “Според някои времената сега там са доста опасни, но аз съм склонна да поема и риска”, добави още тя.

От години писателката мечтае да посети Иран и да заснеме документалната лента. “Там е люлката на месопотамската и персийската цивилизация и култура, едни от първите в света, наред с прототраките от нашите земи, повлияли развитието на целия свят. Но там е и началото на Ислямската революция, която изцяло променя страната и живота на хората”, обяснява тя.

 

Източник: 24chasa

От категорията