Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Нова книга вдъхва живот на Леонардо да Винчи

Нова книга вдъхва живот на Леонардо да Винчи

Един от най-известните Ренесансови творци – Леонардо да Винчи се възражда с новото луксозно издание на неговото бележито произведение – “Трактат за живописта” издадено от “Изток-Запад”.

И въпреки, че този ръкопис е четен предимно от историци и хора, които се занимават с изкуство тя си остава един от най-важните научни трудове на твореца. Влиянието и обаче е много силно и в комбинация с други негови въздействащи живописни творби. Така той поставя началото на един различен поглед върху живописта, който може да се проследи не само сред представителите на Леонардова школа, но продължава и по-късно.

“Трактат за живописта” несъмнено е водещия сред теоретичните трудове на Да Винчи, в който мнозина са търсили отговори на ключови въпроси. Какъв е принципът, който е в основата на живопистта? Върху какво хвърля светлина този принцип – цялостна философия или определени конкретни възгледи? До каква степен той отразява разбиранията на самия Леонардо?

В книгата ще разберете как Леонардо вижда произшествия и движения при човека, облеклата и природата на дрехите, начина да се обличат фигурите с грация, сянката и светлината, перспективата, отблясъка, отражението, тъмнотата и светлостта на планините, дърветата, зеленината, облаците и хоризонта.

Книгата е част от поредица “Тезаурус”, в която са още новият превод на “Великите трагедии” на Уилям Шекспир и единственото по рода си издание на древноегипетската “Книга на мъртвите”.

 

Източник: inews

От категорията