Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Споменици – странните паметници наподобяващи извънземни

Споменици – странните паметници наподобяващи извънземни

Споменици означава паметници на сърбохърватски език, те могат да бъдат намерени в спокойните полета на Сърбия и Хърватия. Монументите изглеждат извънземни и са в противоречие с околните хълмове и селски къщи. Представляват бетонни конструкции, които се губят в естествения ландшафт. Единствените хора, които могат да видят тези структури трябва да са достатъчно смели, за да се впуснат в проучване на дълбоките региони на Балканите

06 ps

Ако тези структури се построят днес, тяхната форма ще стимулира много противоречия в света на изкуството.

Техните дизайнери през 60-те и 70-те години на миналия век, трябва да са имали доста развинтено въображение.

Бившият президент на Югославия Йосип Броз Тито поръчва направата им в памет на Втората световна война. Водещи архитекти и скулптори като Миодраг Живкович, Воин Вакич, Искра Грабул, Богдан Богданович и Градимир Медакович са авторите на тези невероятни паметници.

09 ps

 

Ян Кемпенайерс от Белгия е заснел монументите в рамките на три години. Той ги открива в една енциклопедия на изкуството в библиотеката в Маастрихт. Негов приятел от Загреб му помага да намери карта, която показва всички места на паметниците. Те започнали да ги търсят един по един и открили, че повечето от тях са разрушени.

11 ps

 

Паметниците били символ на доверието, силата и здравината на Социалистическата република. През 1980, те привличали милиони посетители годишно за тяхното патриотично възпитание, особено на младите пионери. “Те бяха като медали в провинцията. Тито не можа да издигне фигури или бюстове в чест на генералите си, така че вместо тях, той направи тези неща, които не се отнасят до хората. ”

17 ps

Паметниците са били лишени от идентичност и са били използвани, за да се създаде културна връзка между етносите. Те обаче са били напълно изоставени след разпада на република Югославия в началото на 1990. Тяхното символично значение също е изгубено.

25 ps

 

19 ps

 

24 ps

От категорията