Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Кога ще има пари за Евростолица на културата

Кога ще има пари за Евростолица на културата

София, Велико Търново, Пловдив или Варна ще е евростолицата на културата през 2019 г.

В петък един от четирите града след 90-минутно финално изслушване ще стане първи и ще разчита на сериозна сума финансиране.

Спечелилият получава и парична награда от Европейската комисия в размер на 1,5 млн. евро, която се изплаща през 2019 г.

, за да подпомогне планираната културна програма тогава.

Основните инвестиции обаче трябва да се правят със средства от общинските и държавните бюджети, от структурните фондове и от частни спонсорства. Засега все още не е ясно какви средства се кани да даде България на своя победител, а това е изключително важно.

“Европейска столица на културата” се организира от Европейската комисия и всяка година се избират два града от различни държави, които носят титлата. За 2019 г.

градовете ще са от България и Италия.

Велико Търново

София е готова с различни варианти, имаме разчети за финансиране със собствени средства и такива с участието на държавата, заяви пред “24 часа” вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова и добави: “Убедена съм, че министърът на културата няма да допусне инициативата да се компрометира и ще реагира своевременно, ако има проблем. Остава само всички да бъдем коректни и спортментски да се представим пред журито и в петък да разберем кой ще е градът победител”.

Знаем, че има проблем с финансирането, и затова още преди 4-5 месеца четиримата кметове – на София, Пловдив, Варна и Търново, поискахме с писмо от министър-председателя държавата да отдели 10 млн. евро, заяви пред “24 часа” градоначалникът на Пловдив Иван Тотев. Отговор от Пламен Орешарски обаче не получили. По тази причина управниците на четирите града се принудили да запишат въпросната сума като подусловие в апликационните форми, с които кандидатстват.

“Очакваме държавата да си изпълни ангажимента”, каза Тотев.

Проблем с финансирането няма, процедурата е прозрачна и тече
по график, обясниха вчера от културното министерство.

От екипа на служебния министър Мартин Иванов припомниха, че има решение на Министерския съвет от януари 2013 г., според което “многогодишната програма (2015-2019) с цел подкрепа на избрания за европейска столица на културата български град трябва да е факт не по-късно от края на 2014 г.

“24 часа” се свърза и с бившия министър на културата в кабинета “Орешарски” Петър Стоянович. Той обясни, че е оставил на наследника си готово предложение за финансирането на избрания град от държавата. Според Стоянович има достатъчно време до края на годината, за да се финализира процедурата.

Пловдив

“Няма връщане назад! На 5 септември ще стане ясно кой наш град ще е културна европейска столица. Държавата не абдикира от задълженията си – дава около 10 млн. евро – толкова, колкото е възможно”, заяви пред “24 часа” Деяна Младенова, експерт от дирекция “Европейски програми и проекти” в Министерството на културата. (24 часа)

Ако в петък не е ясен размерът на държавната помощ, възможно е през 2019 г.

само италианците да имат европейска столица на културата, алармира участник в процедурата пред “24 часа”.

От дни четирима експерти от журито за определяне на европейска столица на културата 2019 начело с председателя Стийв Грийн от Великобритания са у нас и обикалят 4-те града финалисти – София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

Въпросът за финансирането от страна на българската държава е бил поставен и в писмо от Стийв Грийн в рамките на работната му кореспонденция с Министерството на културата, научи “24 часа”.

“Действително държавата все още не е определила размера на финансирането, с което ще подкрепи града, който през 2019 г.

ще е европейска столица на културата.

Варна

Всяко инвестирано евро се връща седемкратно

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, Рим

Наградата “Мелина Меркури” от 1,5 млн. евро, която ще получи италианският град, избран за европейска столица на културата 2019, е повече от символична. Шестте кандидати, достигнали финала, са Равена, Сиена, Перуджа, Каляри, Лече и Матера.

Превръщайки се в център на културата за една година, съответният град ще получи възможности за сътрудничество с други градове и региони и следователно достъп до много европейски фондове.

Градът столица, както и областта, в която се намира също ще инвестират чрез фондове на собствените си институции. Ще се включат както обществени, така и частни спонсори. Очаква се всичко това да послужи като трамплин за развитието на региона. Повечето области, към които се числят градовете кандидати, вече разполагат със собствена програма за инвестиции в инфраструктурата, в различни проекти и виртуални мрежи. Според досегашните изследвания всяко инвестирано евро по време на кандидатурата се връща седемкратно. И всичко това става успоредно с подобряването на имиджа, стимулирането на туризма и създаването на нови работни места. Ефектът ще бъде не толкова за туристите, които ще посетят града, а за неговите граждани. С това се обяснява и разгорещената надпревара между италианските градове, които са включили в отборите си от банки и инвестиционни фондове до културни асоциации. Смятаният за много силен кандидат град Равена от област Емилия Романя разполага например с план за 400 млн. евро, за да спечели титлата европейска столица на културата.

Поне 150 млн. от тях ще отидат за благоустройство на крайбрежната зона.

45 млн. евро Равена е планирал за оперативен бюджет за културната сфера. Надеждите на града са туристическият поток да се увеличи с 30 на сто през 2019 г.

Над 400 предложения на граждани, както и идеи на 28 работни групи са били взети под внимание. Реализирането на всички тези проекти ще означава и нови работни места за местното население. Дори и да не спечели обаче, Равена вече е поел курс, който няма да бъде спрян с обявяването на победителя, твърдят от Комитета за кандидатурата на града. Много от проектите общината смята да завърши със собствени сили.

Кметът на избрания град ще отстъпи 30% от сумата на другите 3

Независимо кой от 4-те български претендента спечели приза, той да отдели 30% от очакваната сума за отпадналите 3 града, предложил кметът на Велико Търново Даниел Панов. Идеята била възприета от служебния министър на културата Мартин Иванов, както и от кметовете Тотев, Портних и Фандъкова.

Пловдив също е заделил средства, ако бъде избран да домакинства събитията през 2019 г.

: “Те са отпуснати с решение на местния парламент и са разпределени по години. Заедно с очакваните пари от държавата те ще са достатъчни да се справим”, заяви Иван Тотев.

Миналата събота той цял ден разхождаше 4-членно жури из забележителностите на Пловдив.

Вчера пък домакин на комисията беше кметът на Велико Търново Даниел Панов. Заедно с членовете на журито в града бяха и наблюдатели от Европейската комисия и министерството на културата.

Министерството на културата: Можем да отделим 10 млн. евро

България перфектно изпълнява процедурата по конкурса за избор на европейска столица на културата. Това е било заключението на европейската комисия, която е оценила и възможността за прозрачност и липса на конфликт на интереси в състезанието, съобщи за “24 часа” експертката Дияна Данаилова от дирекция “Европейски програми и проекти” в Министерството на културата. Тя пряко се занимава с конкурса.

Данаилова е убедена, че при срещата преди дни на кметовете на номинираните градове – София, Варна, Пловдив и Търново, с новия министър на културата д-р Мартин Иванов всички са били единодушни, че нещата ще са честни и обективни и нямат бележки по правилата на конкурса. Поискали твърда сума или по-гъвкав вариант. От министерството били категорични, че ще осигурят твърда сума.

“Държавата няма да се отметне от своите ангажименти. Програмите на отделните градове варират – тръгват от 22 млн. и стигат и до 100 млн. евро искане за подкрепа. Ние можем за отделим 10 млн. евро, които да се разпределят в рамките на времето до 2019 г.

, когато ще се случи това събитие. Другите възможности са за допълнения от местния бюджет на общините и от дарители, от бизнесмени. Ще стане постепенно, ще бъдат разпределени, ще се приложат бавно и максимално полезно в събитията, които са заявени. Пак подчертавам, че кметовете нямат бележки по процедурата”, каза Данаилова.

 

Източник: 24chasa

От категорията